Facebook Slider

 

Sieraden van alle tijden

29 januari t/m 29 mei 2016

Geloof hoop en liefde      

 
 

De aanleiding tot deze tentoonstelling was een aantal sieraden, die volksdansgroep ‘De Hakke Spits’ na hun opheffing aan het museum schonk, met een begeleidend boekwerk ‘Trouw aan Dans en Dracht’. Daarin worden sieraden beschreven die in de negentiende eeuw in Noord Limburg en Venray gedragen werden. De eerste Heilige Communie was de eerste gelegenheid om een meisje uit een boerengezin, dat zich dat kon permitteren, oorbellen te geven. Ze deed die Communie toen nog op haar twaalfde jaar. Het geloof speelde dus een rol.
De oorbellen werden aangevuld door een broche met hetzelfde motief, als het meisje trouwde. Zo kwam de liefde in het spel.
Soms werd het leven bedreigd door een ernstige ziekte. De zieke of de familie beloofde een sieraad aan een heilige te schenken. Zo kwam door de hoop een ‘plaque’ als ex voto (volgens gelofte) in de kerk terecht. Een plaque is een grote broche, die de boerin cadeau kreeg als de zeug haar eerste biggen had geworpen.
De tentoonstelling laat zo’n 40 sieraden zien variërend van de Romeinse tijd tot 2015. Van de meeste sieraden uit het verleden is het verhaal niet meer te achterhalen. Dergelijke verhalen zijn wel te lezen bij de sieraden, die uitgeleend zijn door mensen, die ze nu bezitten en regelmatig dragen.

Openingstijden exposities

Elke dag

13.30 - 17.00 uur

Het museumdeel van De Borggraaf is gesloten op:

Alle feestdagen.
Carnavalszaterdag, -zondag, -maandag en -dinsdag.

Tijdens de opbouw van een nieuwe tentoonstelling.

Tweets

Vanwege een fout, mogelijk een verlopen verlopen connectie met Twitter, kunnen de tweets van deze gebruikers niet worden getoond.